Is zuurstofdoorlaatbaarheid écht het allerbelangrijkste?

Dat mensen zuurstof nodig hebben om te overleven is natuurlijk geen verrassing. We ademen zuurstof in en onze longen zorgen ervoor dat dit in onze bloedvaten terecht komt. Zo wordt ons hele lichaam voorzien van zuurstof. Maar wist je dat dit voor ons oog iets anders werkt?

Het voorste gedeelte van ons oog, het hoornvlies (ook wel cornea genoemd), bevat geen bloedvaten. Dat is eigenlijk ook heel logisch, want als er wél bloedvaten aanwezig zouden zijn dan zouden we niet meer door het hoornvlies heen kunnen kijken. En er doorheen kunnen kijken is toch wel vrij essentieel als we goed zicht willen hebben! Maar als het hoornvlies dus geen zuurstof uit je bloed kan halen en dit wel nodig heeft, waar haalt het dan wél zuurstof vandaan? 

Daar kunnen we heel kort over zijn: het hoornvlies haalt zuurstof direct uit de buitenlucht. Echter, zodra er een contactlens op het oog aanwezig is, vormt dit een barrière tussen het oog en de buitenlucht. Het is voor het oog dan moeilijker om zuurstof te onttrekken aan de buitenlucht. Bij zachte lenzen is deze barrière trouwens groter dan bij harde contactlenzen. Hoe dit komt? Zachte lenzen hebben een groter formaat en rusten op het oogwit (de zogenaamde sclera). Het hoornvlies wordt door een zachte lens in feite volledig afgesloten van de buitenlucht. Harde lenzen zijn kleiner, waardoor het hoornvlies altijd wel ergens in direct contact komt met de buitenlucht.Of je nou lenzen draagt of niet: je oog moet zuurstof hebben. Het is dus belangrijk dat contactlenzen van materialen gemaakt zijn die zuurstofdoorlatend zijn. Tegenwoordig worden deze materialen veel vaker gebruikt in vergelijking met vroeger. Eigenlijk zijn inmiddels vrijwel alle contactlenzen gemaakt van zuurstofdoorlatend materiaal. Er zijn zelfs lenzen waarbij het hoornvlies tijdens het dragen net zoveel zuurstof krijgt als wanneer er geen lenzen worden gedragen.  Geweldig toch dat dat al kan? Wij als optometristen worden daar in ieder geval erg bij van!

Eerlijk is eerlijk, het is superknap dat dit soort materialen tegenwoordig bestaan en velen van ons dragen inmiddels contactlenzen gemaakt van deze zuurstofdoorlatende materialen. Vele websites en advertenties willen ons doen geloven dat het bij lenzen alléén maar om de zuurstofdoorlaatbaarheid gaat. Dat klopt niet helemaal. Er zijn namelijk ook veel dragers van dit soort zuurstofdoorlatende lenzen die alsnog discomfort ervaren. Discomfort is voor lensdragers een belangrijke reden om te stoppen met het dragen van lenzen. Maar liefst 50% van de lensdragers stopt namelijk in de eerste twee maanden.* 

 

Op deze afbeelding is duidelijk te zien dat het hoornvlies heel  helder is en geen bloedvaten bevat. Een uniek stukje van moeder natuur waar we goed voor moeten zorgen. 

Niet alleen het materiaal van de lens, maar ook een goede passing op het oog is essentieel om het hoorvlies transparant te houden. Als het hoornvlies is beschadigd dan ben je namelijk verder van huis.

Wat is er nog meer belangrijk?

Net als andere organen in ons lichaam heeft het oog zuurstof nodig. Maar wist je dat je oog ook afvalstoffen produceert en kwijt moet zien te raken? Andere organen voeren afvalstoffen af via het bloed, maar omdat het hoornvlies geen bloedvaten bevat is dat geen mogelijkheid. Hoe gebeurt het dan? De traanfilm van het oog speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van afvalstoffen. Tijdens het knipperen wordt de traanfilm vernieuwd en de ‘oude traanfilm’ wordt afgevoerd via de traanbuisjes.

Als de pasvorm van lenzen niet goed is dan kunnen de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Het oog gaat de afvalstoffen dan weer opnieuw gebruiken als ‘zuurstof’. Hierdoor raakt het hoornvlies uiteindelijk geïrriteerd en zullen er hele kleine oppervlakkige beschadigingen ontstaan. Deze beschadigingen zorgen voor mogelijke risico’s maar zorgen er ook voor dat jij jouw contactlenzen niet meer prettig draagt.

Een belangrijk verschil tussen harde en zachte contactlenzen

Zoals gezegd zijn zachte lenzen groter, waardoor ze het hele hoornvlies bedekken en minder bewegen. Veel mensen dragen ‘one size fits all’ lenzen waarvan gedacht wordt dat ze prima zitten, maar die veelal niet de perfecte pasvorm hebben voor ieder oog.  Hierdoor bewegen de lenzen vaak helemaal niet en kan er in veel gevallen onvoldoende traanfilmuitwisseling plaatsvinden. Dit heeft negatieve gevolgen voor het hoornvlies. 

Hoe zit het dan met harde lenzen? Harde lenzen zijn kleiner, bewegen meer en er vindt dus vele malen meer traanfilmuitwisseling plaats. 

Zijn zachte lenzen dan per definitie slechter? Dat hoeft zeker niet! Het is echter wel uitermate belangrijk dat zachte lenzen nauwkeurig worden aangemeten en, in tegenstelling tot ‘one size fits all’ lenzen,  écht bij jouw oogvorm passen. Verder is het belangrijk dat tijdens de lenscontroles niet alleen gekeken wordt naar de contactlens op het oog, maar het oog zelf ook uitgebreid bekeken wordt. 

Sterk in Zicht kijkt nét even verder

Bij Sterk in Zicht zijn we gespecialiseerd in contactlenzen, wordt je geholpen door een optometrist en zijn lenscontroles zeer uitgebreid. Het begint natuurlijk met het op de juiste manier aanmeten van lenzen. Maar ook de rest van het oog wordt niet vergeten. In onze praktijk staat de nieuwste apparatuur waarmee we zeer nauwkeurig (op een micrometer nauwkeurig) jouw ogen in kaart kunnen brengen en de juiste pasvorm van lenzen kunnen bepalen. We kijken nou eenmaal nét even verder.  Zo zorgen we voor gezonde ogen, nu én in de toekomst.

*A Review of Contact Lens Dropout, Clinical optometry 2020; 12: 85–94. Andrew D Pucker and Anna A Tichenor 

Comments are closed.