fbpx

Contactlenzen die je ogen slimmer maken????

Oke, dat klinkt aardig futuristisch niet waar? En tóch zijn dit soort lenzen recentelijk op de markt gekomen. Echte innovatie met een compleet nieuwe benadering van het dragen van zachte lenzen waarbij je ogen en contactlenzen gaan samenwerken. Ze maken je ogen in feite slimmer! 

Om te begrijpen wat we bedoelen is het zinvol om eerst uit te leggen wat er nu eigenlijk gebeurt zodra je een zachte contactlens gaat dragen. 

Wat veel mensen niet weten is dat je een contactlenzen eigenlijk niet op je oog plaatst, maar in de traanfilm (het vocht op je oog). Eigenlijk is de naam ‘contactlens’ dan ook onjuist gekozen. Een ’traanlens’ had een betere benaming geweest. Helaas is dat nu eenmaal zo ontstaan, maar zorgt het wel voor de nodige verwarring. Sterker nog, wanneer een contactlens daadwerkelijk contact gaat maken met je oog,  zal je oog in feite gaan beschadigen, wat voor de nodige problemen kan gaan zorgen. En laat dat nou nét bij heel veel mensen het geval zijn…. 

Veel mensen met zachte contactlenzen ervaren gaande weg de dag meer discomfort van de lenzen: de lenzen voelen droger en dragers doen ze eerder op de avond uit. Het droger worden van de lens kan allerlei oorzaken hebben. Maar de realiteit is dat de contactlens daadwerkelijk contact heeft gemaakt met het oog en daar kleine beschadigingen heeft veroorzaakt, waardoor de lens minder lekker aanvoelt. Dit is te vergelijken met wanneer je een droge huid hebt en erover heen gaat wrijven, dat voelt ook niet écht comfortabel. Komt de irritatie dan door je hand waarmee je wrijft of de droge huid eronder? ,

Afdruk-lens-web

Hier hebben we met contrastvloeistof en filters de beschadigingen op het oog zichtbaar gemaakt. Je kunt duidelijk de afdruk van de zachte lensrand zien op het oogwit. (witte pijlen)  Voor de duidelijkheid, de lens zit nu niet in het oog. Het zijn allemaal kleine beschadigingen die samen een afdruk vormen. De groene spikkeltjes bij de rode pijl zijn beschadigingen op het hoornvlies zelf. Allemaal beschadigingen die een kans op infectie verhogen. Je begrijpt dat dit natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Heb je ook regelmatig discomfort van je zachte lenzen? Grote kans dat we deze beschadigingen ook bij jou aantreffen. 

Kortom de interactie tussen de contactlens en het oog is op dat moment niet goed in balans. De contactlens en het oog ‘praten’ als het ware niet goed met elkaar. We zien via veel studies dat de traanfilm, die dus zo belangrijk is voor het veilig dragen van contactlenzen, veel te verduren heeft. Deze wordt snel instabiel door externe factoren, zoals veel voor een scherm zitten, maar ook juist door het beter isoleren van onze woningen. 

Wanneer we gaan kijken naar de ontwikkelingen in zachte contactlenzen van de laatste jaren zien we juist alleen maar aanpassingen in de materialen, waardoor het lensmateriaal beter kan worden bevochtigd en het vocht beter vasthoudt. Ongetwijfeld zal dit zo zijn, maar wanneer dat vocht er niet is door de bovengenoemde externe factoren, heb je er dus niet ook zoveel aan. We moeten dus op een andere manier naar een passing van een contactlens gaan kijken: het moet slimmer. En dat kan dus tegenwoordig!

Contactlensfabrikant Bausch en Lomb is begin 2022 met een échte innovatie gekomen op dit gebied. Een contactlens die interactie heeft met het oog en geeft waar het oog om vraagt: een stabiele traanfilm. Er is specifiek gekeken naar de bestanddelen die verantwoordelijk zijn om de traanfilm stabiel te houden. Dit zijn bestanddelen die bijvoorbeeld ook zitten in moderne oogdruppels. Deze innovatieve lenzen zijn in feite ‘geladen’ met deze bestanddelen. Gedurende de dag, wanneer de traanfilm normaliter instabiel zou worden, vraagt het oog eigenlijk aan de contactlens om deze bestanddelen los te laten. De contactlens geeft hier gehoor aan, waardoor de traanfilm stabiel kan blijven en zo de contactlens in de traanfilm blijft zitten en geen contact maakt met het oog. De contactlens en oog ‘praten’ in feite met elkaar. Hoe geniaal is dit? 

En dit is dan ook precies waar wij bij Sterk in Zicht van houden. Innovatie, anders denken en de gezondheid van het oog op nummer één zetten. Wij zijn één van de vijf locaties  in Nederland waar deze lens getest is en kunnen uit ervaring vertellen dat deze daglens de start is van een nieuwe generatie zachte lenzen. Een generatie waarbij het stabiel houden van de traanfilm centraal staat, jij als drager hierdoor langer comfortabel lenzen draagt en wij gezondere ogen zien in onze praktijk.

Wil je weten wat we voor jouw ogen kunnen betekenen, ben je al een tijdje niet op een lenscontrole geweest óf herken je jezelf in het snel droog worden van je zachte lenzen? Het lijkt ons leuk om je in onze lenspraktijk te mogen ontvangen. 

Leave A Comment