Zijn worteltjes écht goed voor je ogen?

Deze week een blog over totaal iets anders dan contactlenzen of droge ogen. Moet ook zo af en toe eens kunnen, toch? 

Afgelopen week hebben wij een worteltaart gestuurd naar een relatie. Gewoon, om hen eens in het zonnetje te zetten. Met als opmerking erbij dat worteltjes nu eenmaal goed zijn voor de ogen. Want ‘dat wordt altijd gezegd’. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Laten we vooraf even duidelijk hebben dat een worteltaart in het algemeen natuurlijk niet heel gezond is, maar wel erg lekker (vinden wij)! Maar zijn wortels op zichzelf dan wél goed voor je ogen?

Het antwoord is daarop ja, heel erg goed zelfs! Wortels zijn namelijk rijk aan bétacaroteen, een bestandsdeel dat door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is uiterst belangrijk voor een goede werking van onze ogen en met name voor ons netvlies, de ‘binnenbekleding’ van onze oogbol. 

In ons netvlies zitten namelijk de zogeheten staafjes en kegeltjes. Dit komt je wellicht nog bekend voor van de vroegere biologielessen! Deze staafjes en kegeltjes zetten het licht dat onze ogen binnenkomt om in elektrische prikkels, welke vervolgens doorgegeven worden aan onze hersenen. Hierdoor kunnen we de wereld om ons heen waarnemen. De kegeltjes nemen kleuren waar en zijn vooral overdag actief. Dit in tegenstelling tot de staafjes in ons netvlies, die werken juist in het donker en tijdens schemering. Vooral de staafjes hebben vitamine A nodig om goed te kunnen functioneren. 

En wat gebeurt er dan in de ogen bij een tekort aan vitamine A, horen we je denken? Dit kan bijvoorbeeld nachtblindheid tot gevolg hebben. Soms zelfs zo erg dat je netvlies onherstelbaar beschadigd kan worden. Het is dus belangrijk dat je voldoende vitamine A tot je neemt. En nee, we zeggen hiermee niet dat je je wat ons betreft te buiten mag gaan aan worteltaart 😉

 

Toch hoef je in Nederland niet heel erg bang te zijn voor een tekort aan vitamine A. Bétacaroteen zit namelijk in veel meer groenten dan alleen maar in wortels. Het zit onder andere in donkere bladgroenten, maar ook in gele en oranje vruchten. Vitamine A zelf zit veelal in dierlijke producten zoals vis, vlees, zuivel en eieren en wordt veelal toegevoegd aan margarine. Kortom, in Nederland hoef je echt niet bang te zijn dat je een tekort oploopt van vitamine A. In ontwikkelingslanden is dit overigens wel een serieus probleem en als gevolg daarvan komt nachtblindheid daar ook veelvuldig voor. 

En wat nou als je teveel bétacaroteen binnenkrijgt? Een te grote hoeveelheid inname van bétacaroteen kan eigenlijk niet, want ons lichaam regelt zelf hoeveel er om moet worden gezet naar vitamine A. Een leuk feitje is trouwens dat onze huid óók bétacaroteen opslaat. Bij teveel inname kan onze huid dus ook oranje gaan kleuren. Tja, maar of dat nou zo wenselijk is met Koningsdag?

Samengevat: wortels zijn dus absoluut goed voor je ogen! Houd je niet van wortels, dan zijn er genoeg andere manieren om voldoende vitamine A binnen te krijgen. En je kan natuurlijk op z’n tijd ook gewoon lekker genieten van stukje worteltaart.

Comments are closed.