maart 26, 2021 By Sander No comments yet
Waarom mogen jouw contactlenzen niet in aanraking komen met kraanwater?
Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan of je contactlenzen in aanraking komen met kraanwater? Toch gebeurt het vaker dan je denkt. De doorgewinterde harde lensdragers spoelen hun lenzen af onder de kraan, maar het zijn dan weer juist veel zachte lensdragers die bijvoorbeeld met hun lenzen in onder de douche gaan. Dit is toch echt niet een verstandig idee. Waarom? We leggen het je uit.
Heel veel mensen denken dat het leidingwater in Nederland schoon is. Dit is in feite wel het geval, maar dat wil niet zeggen dat er geen micro-organismen meer in voor komen. Het waterzuiveringsbedrijf levert schoon drinkwater af, maar dat water gaat wel door verschillende ‘viezere’ leidingen voordat het bij ons het huis binnenkomt. Genoeg tijd dus voor micro-organisme om zich te laten verspreiden door het water. Een hele bekende bacterie is bijvoorbeeld legionella.. Een minder bekende is de Pseudomonas Aeruginosa bacterie. En laat deze nou net erg schadelijk zijn voor je ogen.
Komt het heel veel voor, nee dat niet, maar zodra de Pseudomonas Auruginosa bacterie zich weet te ‘nestelen’ op je ogen dan heb je echt een heel serieus probleem. Dit is een hele agressieve bacterie die binnen een paar dagen je hoornvlies kan ruïneren. Vergelijk het een beetje met autorijden. Het advies is om je gordel te dragen. Doe je dit niet kan het jaren goed gaan, maar wanneer je een aanrijding heb dan heb je spijt dat je de gordel niet droeg.
Een infectie met de Pseudomonas Auruginosa bacterie bij zowel zachte als harde lensdragers voorkomen. Toch zien we het vaker en heftiger bij zachte lenzen (20x vaker). Dit komt omdat een zachte lens werkt als een soort pleister. Het gevoel wordt tijdens het dragen onderdrukt. Een harde contactlens gaat juist véél meer irriteren, zie het als een soort alarmbel.
Wanneer loop je een hoger risico?
Allereerst moeten we zeggen dat het oog een heel erg goed afweermechanisme heeft. Er zit een traanfilm op je oog met bestanddelen die micro-organismen van buitenaf weren. Je oogleden werken door het knipperen als een soort ruitenwissers en ‘spoelen’ bij elke knipperslag je oog schoon. En dan heb je ook nog eens het bovenste laagje van je hoornvlies, het epitheel, welke bestaat uit 7 lagen en zorgt voor bescherming voor alles van buiten af. Kortom, een goede verdedigingslinie! Het epitheellaagje is echter wel heel kwetsbaar. Op het moment dat je bijvoorbeeld een vliegje in je oog hebt gehad, is het al beschadigd. Gelukkig herstelt dit snel. Maar de plekjes van de beschadigingetjes zijn juist de plekjes waar micro-organismen zich kunnen ‘nestelen’.
Veel zachte lenzen die gedragen worden zijn de zogenaamde ‘one size fits all’ lenzen. Deze zijn dus niet speciaal voor jouw ogen gemaakt en sluiten daardoor net niet mooi aan op het oog. Hierdoor ontstaat er wrijving met je oogoppervlak.
Daarbij nemen zachte lenzen vocht op, en dus ook eventuele micro-organismen. Deze lenzen drogen gedurende de dag uit en laten dus heel geleidelijk vocht en eventuele micro-organismen los. Je oog wordt dus eventueel langer aan deze bacteriën blootgesteld. En door het uitdrogen van de lenzen veranderen ze ook nog wat van vorm waardoor ze nog veel minder goed kunnen gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat het epitheellaagje van het oog regelmatig beschadigt en bacteriën dus hun slag kunnen slaan.
Wat kun je er aan doen?
Allereerst natuurlijk het contact met water vermijden! Gebruik alleen contactlensvloeistof en zorg dat dit alleen in contact komt met je ogen. Tegenwoordig zijn de flessen lensvloeistof vrij groot. Dat is niet om er extra lang mee te doen, maar juist om dit te gebruiken in plaats van water. En vergeet ook vooral niet om de lensvloeistof in je lenshouder elke dag te verversen! Oh, en dat je lenzen goed bij je oog moeten passen is ook wel prettig…. Met ‘one size fits all’ lenzen is op zich niks mis, mits ze goed aansluiten bij je ogen. Op maat gemaakte contactlenzen sluiten altijd beter aan bij jou ogen en zorgen dus ook voor minder kans op beschadigingen.
Bij Sterk in Zicht benaderen we het dragen van contactlenzen dan ook nét even anders. We zorgen graag voor gezonde ogen. Nu, en in de toekomst.
Comments are closed.