fbpx

Oogdruppels zijn niet altijd de oplossing!

We hebben er allemaal wel eens last van: het gevoel van droge ogen. Bijvoorbeeld na langdurig achter een scherm werken of na het kijken van een spannende film. Het gevoel is te vergelijken met wanneer er een zandkorreltje in je ogen zit. Als je droge ogen hebt is het fijn om  kunsttranen, oftewel oogdruppels, te gebruiken. Je ogen voelen dan weer prettig aan. 

Als je incidenteel droge ogen hebt en oogdruppels gebruikt dan is daar helemaal niets mis mee en moet je dat zeker doen. Zodra je regelmatig de behoefte hebt om oogdruppels te gebruiken dan is het zinvol om een droge ogen specialist, bijvoorbeeld Sander van Sterk in Zicht, eens naar jouw ogen te laten kijken. Kunsttranen zijn namelijk niet altijd  de oplossing, al willen de marketingafdelingen van deze producten en zelfs oogartsen je graag anders doen laten geloven. 

Het doel van een kunsttraan is om kunstmatig de stabiliteit van je traanfilm (het ‘vocht in je ogen’) weer terug te brengen. Een kunsttraan heeft echter altijd maar een tijdelijk effect. Je kunt het vergelijken met het gebruik van handcrème. Veel mensen hebben na het vele handen wassen tijdens deze coronaperiode last van droge handen. Handcrème verzacht dan je handen. Het is een tijdelijke oplossing, want in feite pak je niet de oorzaak aan. De oorzaak van de droge handen is nu eenmaal het vele handen wassen met zeep. 

Zo is het ook met het gebruik van een kunsttraan. Af en toe gebruiken is niet erg, maar krijg je dagelijks de behoefte om deze druppels te gebruiken dan is er vaak een andere oorzaak. Ongeveer 70% van deze mensen hebben namelijk last van Meibomian Gland Dysfunction (MGD)*.

Meibomian-wat?? We zullen het je uitleggen. In het ooglid zitten kliertjes die een belangrijk bestandsdeel aanmaken voor de traanfilm. Deze kliertjes zorgen voor een soort olielaagje zodat de traanfilm niet zo snel verdampt, maar zorgen er ook voor dat de oogleden tijdens het knipperen makkelijk over de ogen ‘glijden’. Bij veel mensen zien we dat deze kliertjes minder actief werken en er helemaal geen olie meer uitkomt. Dit verstoort de balans van de traanfilm waardoor je ogen sneller uitdrogen en je oogleden over je ogen ‘schuren’. 

Bij Meibomian Gland Dysfunction werken de kliertjes minder goed. Hierdoor komt er onvoldoende olie uit de kliertjes om een goede traanfilm balans te behouden, Ze raken als het ware verstopt.

Door er op een specifieke manier druk op uit te oefenen is dan ook goed zichtbaar dat het helemaal geen olie meer is, maar een soort tandpasta is geworden.

Een kunsttraan ‘smeert’ in feite je oog een beetje zodat je oogleden dan niet meer zo ‘schuren’ tijdens het knipperen. Maar dit effect is dus maar tijdelijk en is niet een échte oplossing voor het probleem.

Maar wat is dan de oplossing voor het probleem?’, horen we je denken. Dat is het weer op gang helpen van de kliertjes in je ooglid. En dat kan heel eenvoudig! Wanneer de kliertjes weer op gang zijn dan ben je vele malen minder of helemaal niet meer afhankelijk van kunsttranen. Dat klinkt toch fantastisch?

Bij Sterk in Zicht zijn we gespecialiseerd in droge ogen en hebben we diverse behandelingen om jouw droge ogen klachten te verlichten of op te lossen. Samen brengen we eerst je droge ogen klacht in kaart en kijken daarna wat de beste behandeling is voor jou en je ogen. Met sommige behandelmethodes zijn we zelfs uniek in de regio Dronten! 

*Prevalence of Meibomian Gland dysfunction, Caroline a Blackie et al.
Investigative Ophthalmology & Visual Science July 2019, Vol.60, 2736

Comments are closed.