fbpx

Het begint allemaal met schone oogleden!

Het hebben van droge of geïrriteerde ogen is vervelend. Ongeveer 20 procent van de Nederlanders ondervinden hier dagelijks hinder van. En wist je dat zelfs 50 procent van de contactlensdragers regelmatig last heeft van droge of geïrriteerde ogen? Dat is vaak de voornaamste reden om te stoppen met het dragen van contactlenzen. Eeuwig zonde en vaak onnodig. 

Rare vraag zo even tussendoor, maar wanneer heb je voor het laatst je tanden gepoetst?  Waarschijnlijk poets je je tanden dagelijks en meerdere malen op een dag. Dit doe je om tandplak te verwijderen, tandsteenvorming te remmen en gaatjes te voorkomen. En natuurlijk voor een frisse adem! Iedereen weet dat het poetsen van je tanden heel belangrijk is ten behoud van je gebit op latere leeftijd.

Maar dan een andere vraag:  wanneer heb je voor het laatst je oogleden gereinigd? Voor de vrouwelijke (en wellicht sommige mannelijke) lezers: we bedoelen hiermee niet het verwijderen van make-up van de oogleden. Het door een optometrist vakkundig laten reinigen van de oogleden kan veel oogproblemen voorkomen en verhelpen. Want in veel gevallen beginnen droge ogen klachten door het niet reinigen van je oogleden. Hoe zit dit dan eigenlijk? We leggen het je uit.

Net zoals goede mondhygiëne nodig is voor een gezond gebit, is ooglidhygiëne belangrijk om traanfilmproblematiek of (blijvende) afwijkingen in je ooglid te voorkomen. Zoals bij je tanden tandplak ontstaat, ontstaat er op je oogleden een soort plaklaagje (biofilm). Dit is een heel natuurlijk proces. Echter, met deze biofilm zijn de slijmlaag en talgkliertjes in je oog minder blij, want die zijn enorm belangrijk voor de samenstelling van je traanfilm. Daarnaast is het biofilmpje een soort voedingsbodem voor bepaald soort mijt (Demodex). Deze mijt houdt huis in de haarzakjes van je wimpers en verstoort de traanfilm nog eens extra. Met alle vervelende gevolgen van dien.

Bij Sterk in Zicht zijn we gespecialiseerd in het behandelen van droge ogen. Wij zijn één van de weinige locaties in Nederland waar je terecht kunt voor een Blephex behandeling; een intensieve ooglidreiniging dat het startpunt is voor een gezondere ooghygiëne. 

Heb je last van geïrriteerde ogen of zitten je contactlenzen vaak niet lekker? Maak dan eens een afspraak en laat Sander naar je ogen kijken. We hebben specifiek apparatuur in huis om jouw  klachten uitgebreid in kaart te brengen en samen naar een oplossing te kijken.

Ook als je (nog) geen klachten hebt kunnen wij naar jouw oogleden kijken: voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Comments are closed.